Podzim = makový období. Mohla bych jíst mák ke snídani, k obědu, k večeři, pořád. A taky bych se pak mohla valit jako velká maková koule... :-) Miluju mák, připomíná mi to dětství, moje nejoblíbenější sladký jídlo jsou do dnes "šulánky" s mákem. (Pro ty, co nejsou z Moravy - tzv. šišky s mákem) V mé spíži nesmí nikdy chybět zásoba máku. A dnes přišel jeho čas. Čas zúčtování :-))
Takže jsem hledala inspiraci na makový recepty, nejdřív mě napadl makovec, ale to nebylo to pravý ořechový, prostě to chtělo přímo tu chuť makové náplně, přesně tu, kterou má makový závin! Našla jsem jeden vegan recept, trochu ho vytunila a zde je výsledek:
TĚSTO:
-500 g hladké mouky / já použila pohankovou kvůli bezlepku
-250 ml rostlinného mléka / já rýžové, vhodné je i mandlové
-100 ml oleje / mixla jsem oliváč s olejem z vlašských ořechů
-15 g sušeného droždí
-2 lžíce cukru
-1 zralý banán
¨
NÁPLŇ:
-200 g máku
-4 lžíce javorového sirupu/medu
(možno přidat: 2 nastrouhaná jablka, skořici)
POSTUP:
1)Sypké suroviny smícháme dohromady, banán rozmixujeme s olejem a mlékem; smícháme a vypracujeme těsto. Necháme 30min vykynout.
2)Mezitím připravíme náplň z ingrediencí. Náplň musí být mazlavá, ne sypká, čili pokud se sype, přidáváme po lžičkách mléko, dokud z ní není to správný mokrý bahýnko. :-)
3)Z těsta vyválíme placku, kterou plníme ze 2/3 náplní, srolujeme a necháme na plechu odpočinout ještě cca 15 min.
4)Potřeme mlékem a dáme na 180°C péct, cca 25-30 min.
ENJOYTE! :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat